L'exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria" abordarà el tema dels orígens de l'art a la prehistòria, tot dedicant una especial atenció a les manifestacions de l'anomenat "art rupestre llevantí", conservades als territoris de la façana mediterrània de la península Ibèrica, i, en especial, a Catalunya.
La mostra presentarà més d'un centenar d'objectes únics de la prehistòria europea, procedents dels mateixos fons del Museu d'Arqueologia de Catalunya i d'altres museus i institucions catalanes, franceses i de l'estat espanyol, acompanyats de nombrosos recursos audiovisuals i de realitat virtual per a la seva millor contextualització i comprensió.
Amb una museografia immersiva i d'estètica innovadora, l'exposició, que ocuparà més de 800 metres quadrats de les sales d'exposició del museu, s'estructurarà al voltant de tres grans eixos expositius:
1. LA COVA: evocació i presentació del tema de les primeres manifestacions simbòliques i artístiques arreu del món, i, alhora, de les cultures i formes de vida característiques
del Paleolític europeu, tot fent un especial èmfasi en la presentació de les manifestacions artístiques parietals i mobles de l'àrea franco-cantàbrica.
2. LA BALMA: evocació i presentació dels estils, temàtiques i principals jaciments de l'anomenat "Art Rupestre Llevantí", objecte principal de la mostra, i, alhora, dels contexts paleoambientals, humans i culturals coetanis, fonamentalment durant el període Neolític.
3. EL MUSEU evocació i presentació de la història de la descoberta i valoració científica i patrimonial de l'art llevantí, a Catalunya i a la resta de la península Ibèrica, i, especialment, de les problemàtiques contemporànies lligades a la seva datació, conservació i museïtzació sostenible.
La mostra vol també contribuir al coneixement i la dinamització de la "Ruta de l'Art rupestre" que, amb el suport del MAC, integra els principals jaciments i centres de difusió de l'art rupestre a Catalunya.
El Museu d'Arqueologia de Catalunya és pioner en l'estudi i valoració de l'art rupestre a la península Ibèrica i conserva un important arxiu de calcs i dibuixos que abracen un arc cronològic que arrenca de 1917 i arriba a la dècada de 1960 del segle passat. Aquest interessant fons formarà part també de l'exposició.