EXPOSICIONS

Art Primer. Artistes de la prehistòria

Un viatge de més de 50.000 anys a la descoberta del pensament creatiu per part de les societats prehistòriques.

L'exposició "Art Primer. Artistes de la prehistòria" abordarà el tema dels orígens de l'art a la prehistòria, tot dedicant una especial atenció a les manifestacions de l'anomenat "art rupestre llevantí", conservades als territoris de la façana mediterrània de la península Ibèrica, i, en especial, a Catalunya.

La mostra presentarà més d'un centenar d'objectes únics de la prehistòria europea, procedents dels mateixos fons del Museu d'Arqueologia de Catalunya i d'altres museus i institucions catalanes, franceses i de l'estat espanyol, acompanyats de nombrosos recursos audiovisuals i de realitat virtual per a la seva millor contextualització i comprensió.

Amb una museografia immersiva i d'estètica innovadora, l'exposició, que ocuparà més de 800 metres quadrats de les sales d'exposició del museu, s'estructurarà al voltant de tres grans eixos expositius:

1. LA COVA: evocació i presentació del tema de les primeres manifestacions simbòliques i artístiques arreu del món, i, alhora, de les cultures i formes de vida característiques
del Paleolític europeu, tot fent un especial èmfasi en la presentació de les manifestacions artístiques parietals i mobles de l'àrea franco-cantàbrica.

2. LA BALMA: evocació i presentació dels estils, temàtiques i principals jaciments de l'anomenat "Art Rupestre Llevantí", objecte principal de la mostra, i, alhora, dels contexts paleoambientals, humans i culturals coetanis, fonamentalment durant el període Neolític.

3. EL MUSEU evocació i presentació de la història de la descoberta i valoració científica i patrimonial de l'art llevantí, a Catalunya i a la resta de la península Ibèrica, i, especialment, de les problemàtiques contemporànies lligades a la seva datació, conservació i museïtzació sostenible.

La mostra vol també contribuir al coneixement i la dinamització de la "Ruta de l'Art rupestre" que, amb el suport del MAC, integra els principals jaciments i centres de difusió de l'art rupestre a Catalunya.

El Museu d'Arqueologia de Catalunya és pioner en l'estudi i valoració de l'art rupestre a la península Ibèrica i conserva un important arxiu de calcs i dibuixos que abracen un arc cronològic que arrenca de 1917 i arriba a la dècada de 1960 del segle passat. Aquest interessant fons formarà part també de l'exposició.


Art Primer

Abric d'en Mas d'en Carles. Muntanyes de Prades, Montblanc, Conca de Barberà

Fotografia R. Viñas

Cocó de la Gralla. Barranc de Montpou, Mas de Barberans (Montsià)

Capçanes, Priorat

Capçanes, al Priorat, presenta la concentració de jaciments rupestres més gran de tot Catalunya.

Capçanes, Priorat

Capçanes, al Priorat, presenta la concentració de jaciments rupestres més gran de tot Catalunya.

Cogul, Les Garrigues

Abrics de l'Ermita. Ulldecona. Montsià, Tarragona

Forma part d'un conjunt d'onze abrics amb pintures descobertes.

Calc de les pintures rupestres de La Gasulla, Realitzat per Henri Breuil

Calc de les pintures rupestres de La Gasulla. Realitzat per Antoni Bregante

Cocó de la Gralla. Barranc de Montpou, Mas de Barberans (Montsià)

Barranc de Montpou, al municipi de Mas de Barberans (Montsià).


INVITACIÓ
NOM DE L'ARXIU MIDA DE L'ARXIU
Invitació 442 kB
Fulletó exposició 4 MB
Twitter
Facebook